holle kaszka

Kaszka Holle – zdrowy posiłek rozszerzający dietę

Kaszka to jeden z pierwszych smaków, jaki poznaje niemowlak, gdy rodzice zaczynają rozszerzać jego dietę. Zazwyczaj kaszki dostępne w supermarketach i sklepach internetowych, dedykowane są dla maluszków które ukończyły 4 miesiąc życia. Kaszki takie mają specjalnie opracowany skład, który zapewnia dziecku odpowiednie ilości wapnia (dla zdrowych kości), żelaza (chroniącego przed anemią), kwasów omega 3 (dla prawidłowego funkcjonowania mózgu) oraz jodu (dla prawidłowej czynności tarczycy). Wybór kasz na rynku jest już naprawdę spory, a co chwilę pojawiają się nowe produkty, które są godne zainteresowania rodziców. W ostatnim czasie na rynek wpłynęły też kaszki ekologiczne, które zadowolą nawet najbardziej wymagających rodziców niemowląt.

Kaszka Holle

Ekologiczne kaszki Holle dla niemowląt wytwarzane są z pełnego ziarna zbóż. Można przygotowywać je na różne sposoby, dzięki czemu w łatwy sposób można urozmaicić dietę maluszka. Pełne ziarna zawarte w kaszce Holle występują w postaci, która jest łatwostrawna dla dziecka, szczególnie dla niemowląt. Wartości odżywcze uwalniane są wraz z ciepłem i wilgocią oraz dostosowane są specjalnie dla potrzeb rosnących niemowląt. Kaszki są zdrowe i pożywne, a specjalnie opracowana formuła pełnych ziaren pozwala na zatrzymanie większej ilości substancji odżywczych. Kaszki mają pyszny smak, a ich różne warianty (kaszka orkiszowa, manna, jaglana, kukurydza i tapioka, musli, z płatków ryżowych, z prosa, z dodatkami) zostały stworzone specjalnie po to, aby zadowolić kubki smakowe każdego małego konsumenta. Podawać ją można zarówno na zimno, jak i na ciepło-zalewaną wodą lub mlekiem. Aby kaszka jeszcze bardziej smakowała maluszkowi, można do niej dodać orzechy, owoce czy jogurt.

Zastosowanie kaszki Holle

Kaszka zalecana jest dla niemowląt po 4 miesiącu życia (niektóre rodzaje od 6 miesiąca, tak jak zaznacza na opakowaniu producent). Kaszkę można podawać dziecku zarówno na dobry dzień, jak i na spokojną noc.

 

Sposób użycia

Do 200 ml ostudzonego do 50 stopni Celsjusza mleka, należy wsypać około 5 łyżek stołowych kaszki i mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie gotując). Kaszkę należy podawać w temperaturze 37 stopni Celsjusza.

 

Wskazówki

-kaszka nie zawiera glutenu ani cukru,

-produkt z pełnego przemiału,

-nie nadaje się do przygotowywania w mikrofalówce (należy przestrzegać zaleceń producenta),

-należy zadbać o zrównoważoną dietę i aktywność dziecka-produkt to jedynie jeden elementów takiej diety,

-produkt nie może zastępować mleka matki w ciągu pierwszych 6 miesięcy życia,

-żywienie uzupełniające, w jakimkolwiek odstępie od wieku 6 miesięcy, rozpocząć można jedynie po konsultacji z osobą posiadającą kwalifikacje w dziedzinie medycyny żywienia lub farmacji.